nieuwsbrief
Geef u op!
zoeken
Zoeken!

Richard Velthorst
Therapeutische massages & pijnbestrijding
TCM praktijk voor Acupunctuur, TuiNa & Kruiden.

Doctor Huber Noodtstraat 32
7001 DX Doetinchem

T: 0314 34 52 03  
M: 06 25000513
E: info@richardvelthorst.nl
I: www.richardvelthorst.nl

kvk-nummer: 09196434
AGB-praktijk: 90-(0)17069
AGB-code: 90037694 
Zhong reg.nr.: 2014024
NGS nr.: 450356

TuiNa

TuiNa

TuiNa is een manuele behandelwijze die zijn oorsprong vindt in China. Chinese massages worden “AnMo” genoemd, “An” betekent drukken en “Mo” betekent wrijven. Er kunnen vier soorten massages worden onderscheiden:

-PuTong AnMo, algemene massage vaak vergeleken met een westerse ontspanningsmassage.
-TuiNa AnMo, betekent duw (“Tui”) en grijp (“Na”) massage en deze vorm van massage therapie wordt veelal door doctoren uitgevoerd. Mede omdat hiervoor diagnose vaardigheden die in de T.C.M. gelden nodig zijn. TuiNa bestaat uit een scala aan technieken in grepen, zowel massage technieken als manipulatieve technieken. TuiNa is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder TuiNa, volwassenen TuiNa, orthopedie en cosmetica.
-DianXue AnMo, letterlijk vertaald als “punt holte” wordt in het Westen vaak vertaald naar acupressuur. Ook deze vorm wordt voornamelijk door artsen uitgeoefend.
-Qi (Gong) AnMo, deze massage vorm onderscheidt zich van de voorgaande massages doordat de beoefenaar zijn Qi gebruikt om de vrije stroom van Qi en Xue te reguleren en te bevorderen.

Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin Dynastieën (205 v. Chr. - 280 n. Chr.), werd TuiNa al genoemd in de geneeskundige boeken. Er wordt dan nog gesproken over 'Mosha', 'AnMo' of 'Anqiao'. In het bekende oude boek de Nei Jing wordt de term TuiNa voor het eerst gebruikt. In dit oude werk worden diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van TuiNa gewijd.

Het principe van TuiNa is door blokkades op te heffen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.
Wanneer de therapeut een TuiNa behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. TuiNa wordt dus naast acupunctuur als volwaardige therapie al duizenden jaren toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen TuiNa afdeling. In het universitair medisch onderwijs neemt de TuiNa studie en praktijk een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese TuiNa Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. De combinatie van TuiNa en acupunctuur begint een belangrijke plaats in te nemen in China, evenals in de V.S. en Europa.

Richard Velthorst volgt maandelijks nog TuiNa supervisie onder leiding van Dr. Mao Degang. Mao Degang heeft aan de Beijing TCM universiteit in China zijn major TCM behaald. De afgelopen jaren heeft Mao Degang als Tuina specialist en als hoofd van de Tuina afdeling gewerkt in het Hiser hospital in Qing Dao (China). Daarnaast heeft hij ongeveer een jaar in Oostenrijk en een jaar in Zwitserland gewerkt als Acupuncturist en Tuina specialist. Thans is hij verbonden aan de academie in Chinese geneeskund Bo-Yi te Zoetermeer waar hij supervisor/docent acupunctuur en tuina is. 

TuiNa Stoelmassage

 

Bij deze stoelmassage worden massagetechnieken uit de TuiNa therapie gebruikt ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress.
Het is tevens een zeer effectieve manier om de bloedsomloop te bevorderen, de energiebanen beter te laten stromen en het lichaam in balans te brengen. De massage is gebaseerd op traditionele Chinese Tuina massage therapie en wordt gegeven op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. Het resultaat is dat men zich ontspannen en verfrist voelt. Het is een opkikker voor lichaam en geest!

Stoelmassage is een makkelijke keuze

  • Het kan over de kleding heen worden gegeven, men hoeft zich dus niet uit te kleden. 
  • Men voelt zich zittend vaak comfortabeler dan liggend. 
  • Een kortere massage maakt het financieel voordeliger. 
  • Er komt geen olie aan te pas, dus geen plakkerig gevoel na een massage. Men kan direct
    weer over tot de orde van de dag.

 

© 2009 Richard Velthorst. Alle rechten voorbehouden.