Skip to content

Triggerpoint-therapie

Wat is triggerpoint-therapie?

Bij triggerpoint-therapie bestaat de behandeling uit het opsporen en behandelen van de zogenaamde triggerpoints die de klacht veroorzaken. Triggerpoints zijn een soort ophopingen in de spieren die pijnklachten kunnen veroorzaken. De behandeling vindt plaats in combinatie met een sportmassage om de doorbloeding nog meer te stimuleren.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar zitten. Een spier met een triggerpoint trekt zich samen, dit voelt aan als een strakke band. De spier wordt korter en slechter doorbloed en verzwakt uiteindelijk. Andere spieren gaan de taak van de verzwakte spier overnemen. Als dit langere tijd duurt, raken deze spieren overbelast. Als gevolg hiervan kunnen zich in deze spieren ook triggerpoints ontwikkelen, zo kan er ook sprake zijn van pijn ‘op afstand’. Daarom krijgen ook triggerpoints die niet direct op de plaats van de klacht zitten maar welke wel herkenbare pijn veroorzaken, een behandeling.

Welke klachten veroorzaken triggerpoints?

Behalve pijn en verzwakte spieren brengen triggerpoints andere klachten met zich mee, zoals: een niet-fit gevoel: zweterig, rillerig, duizelig. Wazig zien. Koude handen. Coördinatiestoornissen, zoals moeite met schrijven of met het maken van precieze bewegingen.

Wat is de werking van triggerpoint-therapie?

Bij triggerpoint-therapie oefent de behandelaar manueel druk uit op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

Wanneer helpt triggerpoint-therapie?

Triggerpoint-therapie is inzetbaar bij mensen met hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnelsyndromen. Maar ook bij lichamelijke ongemakken en pijnklachten zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen, gevoelloosheid in handen en voeten en fibromyalgie helpt triggerpoint-therapie. Daarnaast is pijn in gewrichten als de knokkels, polsen, ellebogen, schouders, knieën en heupen of vermoeidheid in de benen bij teveel sportieve inspanningen te behandelen met triggerpoint-therapie.

Afspraak maken of vragen?

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Bel 0314 34 52 03 of mail info@richardvelthorst.nl