Skip to content

Acupunctuur

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is acupunctuur meer dan het inbrengen van naalden om pijn te verlichten. Acupunctuur is een complex, van oorsprong oosterse, medische behandelwijze met als doel herstel van de lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren van het lichaam. Acupunctuur is te gebruiken voor de behandeling van klachten, ziekten en het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In de klassieke Chinese acupunctuur plaatsen ze dunne naalden in zogenaamde acupunctuurpunten in de huid geplaatst. Hierdoor reguleert men de doorstroming van qi (energie).

Een oud Chinees gezegde luidt: “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng”. Dit betekent zoveel als: “Pijn wordt veroorzaakt door stagnatie, wanneer de stagnatie wordt opgeheven verdwijnt de pijn.” Door de qi te bewegen, komt ook ander lichaamsvocht zoals bloed in beweging. Hierdoor zal in de meeste gevallen de stagnatie verdwijnen.

Richard Velthorst is gediplomeerd acupuncturist en heeft zich de laatste jaren geschoold en verdiept in het effectief pijn behandelen met acupunctuur volgens de methoden dr. Tan’s Balance Method en master Tung’s Pain Treatments. Deze methoden zijn er nog meer op gericht om pijn te verlichten en te bestrijden en de yin-yang-balans weer te herstellen.

Acupunctuur versus dry needling

Acupunctuur en dry needling worden vaak in een adem genoemd. De overeenkomsten zijn dat beide behandelingen met steriele, flexibele, niet holle naaldjes worden uitgevoerd. Ze kennen ook een zachtere, manuele (met de hand uitgevoerde) versie: triggerpointmassage en acupressuur.

Het stimuleren van ashi-punten

Dry needling is een moderne westerse versie van de eeuwenoude Chinese ‘ashi’-acupunctuur. Dit betekent zoveel als: ‘Ah ja, dat is de plek’, dus eigenlijk: ‘Au!’

Ashi-punten zijn dus pijnlijke punten op het lichaam; dit hoeven geen acupunctuurpunten te zijn. Ashi-acupuncturisten stimuleren de ashi-punten met een naaldje om zo een lokale stagnaties van qi op te heffen.

Elke acupuncturist heeft binnen de HBO-opleiding geleerd om ashi-punten te behandelen.

Dry needling ontstond binnen de fysiotherapie en wordt toegepast door fysiotherapeuten die een cursus triggerpoint of ashi needling hebben gevolgd, maar verder geen acupunctuur doen.

Holistisch versus lokaal

Acupuncturisten bieden‘het hele verhaal’ aan door de holistische benadering vanuit de TCG. In tegenstelling tot dry needling én tot ashi-acupunctuur worden bij klassieke acupunctuur vaak meer naaldjes gelijktijdig en oppervlakkig in het lichaam gezet. Deze blijven zo’n 20 tot 30 minuten in de acupunctuurpunten zitten.

Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Na de prikkeling wordt de naald weer uit het punt gehaald.

Klachten en hun behandeling

De dry needling-behandeling wordt met name toegepast bij functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. Klachten die goed te behandelen zijn met dry needling zijn bijvoorbeeld rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnelsyndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen.

De acupuncturist behandelt disbalans in het gehele menselijk systeem, de oorzaak van een veelheid aan fysieke en mentale klachten.

Waar dry needling wordt afgeraden bij zwangerschap, zeker in de eerste drie maanden, is een acupunctuurbehandeling prima te ondergaan door de zwangere. Sterker nog, het kan helpen zwangerschapsklachten te verminderen en steun geven bij de bevalling.

Waarbij helpt acupunctuur?

Bij een breed scala aan klachten helpt acupunctuur. Het is effectief gebleken bij veel klachten rondom de longen. Denk aan bronchitis, astma, hooikoorts, allergieën  en nu zeer actueel de nadelige effecten van Covid-19.
Ander klachten kunnen zijn: (chronische) vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten en darmklachten. Ook bij een stuitligging van de baby kan bij een behandeling van acupunctuur en moxa resulteren in het draaien van de baby.
Acupunctuur kan ook heel goed ondersteunend werken bij mensen die zeer gemotiveerd zijn om af te willen vallen of te stoppen met roken maar net dat laatste zetje hulp nodig hebben.

Afspraak maken of vragen?

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Bel 0314 34 52 03 of mail info@richardvelthorst.nl