Skip to content

Vuur-cuppen

Wat is vuur-cuppen?

Vuur-cuppen is een eeuwenoude behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde om blokkades op te heffen en/of pathogene factoren te verwijderen uit de meridianen (energiebanen).

Wat is de werking van vuur-cuppen?

Bij het vuur-cuppen worden ronde glazen bollen door middel van vuur vacuüm gemaakt en vervolgens op de huid geplaatst van het te behandelen lichaamsdeel. Door dit vacuüm wordt de huid in de cup gezogen. De zuigende kracht van de cup zorgt voor het opheffen van blokkades en/of pathogene factoren.

Het vuur-cuppen kent meerdere technieken waaronder ‘staand cuppen’, ‘glijdend cuppen’ en ‘op-en-af-cuppen’. Bij al deze technieken is een bekwaamheid vereist om de cups met vuur vacuüm te krijgen en deze met een juiste snelheid te kunnen plaatsen op de huid. Voor het vuur-cuppen is daarnaast ook kennis van het effect van het cuppen belangrijk ofwel de ‘bekende’, ronde, rode plekken die ontstaan tijdens en na het cuppen. Dit effect van cuppen wordt ‘Sha’ genoemd en het kunnen interpreteren van ‘Sha’ is zeer belangrijk voor het verantwoord toepassen van vuurcuppen. De ‘Sha’ (dus de verkleuring) kan naast rood ook paars, zwart of vlekkerig zijn. Dit zijn voor de behandelaar belangrijke gegevens over de toestand van de cliënt.

Nadelen van cuppen zonder vuur

Tegenwoordig begint het cuppen zonder vuur echt een rage te worden. Bij deze vorm van cuppen worden onder andere plastic cups gebruikt. Deze hebben aan de bovenzijde een pompje of induwbare siliconen cups. Deze vormen van cuppen hebben als voordeel dat er, in tegenstelling tot het vuurcuppen, nauwelijks vaardigheden nodig zijn om ze te kunnen plaatsen.

Een algemeen nadeel van deze nieuwe cups is dat ze de warmte van het vuurcuppen missen; warmte is belangrijk voor het oplossen van blokkades. Een ander nadeel is dat met deze cups de techniek van het ‘op-en-af-cuppen’ niet uit te voeren is. Dit is een essentiële techniek van het vuurcuppen voor het behandelen van personen die weinig energie hebben of in TCG-terminologie: personen die ‘Leeg’ zijn.

Waarbij helpt vuur-cuppen?

De techniek van het vuur-cuppen is goed inzetbaar bij klachten als ‘frozen shoulder’ en andere nek- en schouderproblemen, golf- of tennis elleboog, bovenbeen of knieklachten, (onder-) rugproblemen  en bij verkramping of spierknopen.

Vuur-cuppen is ook weerstandverhogend. Tijdens mijn studiereis naar China (juli 2011) werd op dat moment een grote groep bejaarden behandeld door middel van vuur-cuppen. Dit om hun weerstand in de zomer al te versterken (de Yange energie activeren), om zo sterk mogelijk de winter in te gaan. Zeg maar een natuurlijke griepprik.

Waarbij helpt acupunctuur?

Bij een breed scala aan klachten helpt acupunctuur. Denk aan afvallen, (chronische) vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten maar ook als ondersteuning bij kanker.

Cellulite-behandeling met vuur-cuppen

Wist u dat vuur-cuppen ook zeer effectief is tegen cellulite?

Afspraak maken of vragen?

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. Bel 0314 34 52 03 of mail info@richardvelthorst.nl