Skip to content

Wat is TCG?

Richard Velthorst beoefent vanuit zijn massagepraktijk in Doetinchem TCG. Dit is de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het staat ook bekend als TCM: Traditional Chinese Medicine.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de verzamelnaam voor diverse genees- en behandelwijzen uit Azië, met name China. Het medisch systeem in China is gebaseerd op inzichten die meer dan 2000 jaar teruggaan.

TCG heeft als uitgangspunt een goede gezondheid en beschouwt pijn en ziekte als signalen dat het lichaam uit balans is. In het algemeen is te zeggen dat het doel van een behandeling van een TCG-therapeut het herstellen van het evenwicht is.

Ontstaansgeschiedenis van TCG

Volgens de Chinese zienswijze is de mens onlosmakelijk verbonden met de natuur. Door het zorgvuldig observeren van de natuur om hen heen kregen Chinese artsen al eeuwen geleden inzicht in het functioneren van het menselijk lichaam.

Met deze kennis kwamen zij tot medische theorieën. Op basis daarvan ontwikkelden zij een concreet geneeskundig systeem met een eigen fysiologie, diagnostiek en bijbehorende behandelmethoden: Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Deze kan ziekten verhelpen en klachten verlichten. Daarnaast is TCG doeltreffend in te zetten bij de preventie van klachten en ziekten. Zoals de Chinezen zeggen: “je gaat naar de dokter om gezond te blijven”

Streven naar balans

Harmonie is het leidende principe binnen de TCG. Leven in harmonie met natuur om ons heen, met haar wisselende seizoenen. Leven in harmonie met onze sociale omgeving, zoals familie, vrienden en collega’s. Tegelijkertijd gaat het om de harmonie in onszelf, de balans tussen lichaam en geest. Dit gedachtegoed komt voort uit de Yin-en-Yang-theorie, die werd gebruikt om de natuur in al haar aspecten te verklaren. Verstoring van de harmonie veroorzaakt disbalans, wat vervolgens klachten en ziekten kan veroorzaken. Het streven naar harmonie bevordert de gezondheid.

TCG kijkt dus niet alleen naar de ziekte maar ook naar de totale mens en zijn plaats in het geheel. Ziekte ontstaat volgens de Chinese zienswijze wanneer de mens niet meer in staat is de harmonie te handhaven. In de TCG stelt men dat het zelfgenezend vermogen van de mens, het beste medicijn is. TCG-behandelmethoden en hulpmiddelen hebben dan ook allemaal tot doel het regenererend vermogen van het menselijk lichaam te bevorderen. Pas dan is het weer in staat de balans zelfstandig te handhaven.

Binnen de TCG maken we gebruik van een of meer van de drie behandelmethodes: acupunctuur, tuina (therapeutische massage) en Chinese kruiden.

Behandelmethodes van TCG

Acupunctuur

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is acupunctuur meer dan het inbrengen van naalden om pijn te verlichten. Acupunctuur is een complex, van oorsprong oosterse, medische behandelwijze met als doel herstel van de lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren van het lichaam.

Cosmetische acupunctuur

Cosmetische acupunctuur is een niet-operatieve manier om de symptomen van veroudering tegen te gaan. Met behulp van acupunctuur (het prikken van dunne naaldjes) en principes uit de Chinese geneeskunde wordt de huid gevitaliseerd: rimpels en andere tekenen van het ouder worden tegen gegaan.

 

TuiNa

Tuina (spreek uit: twiena) is een Chinese massagetechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en betekent letterlijk: ‘duw en grijp’. Deze techniek is al zo’n 2200 jaar oud. De therapeut masseert door te duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen.

Een tuina-stoelmassage voor of in bedrijven, is het perfecte gebaar om aan uw medewerkers te laten zien dat u zich betrokken voelt bij uw welzijn en het beste met hen voor hebt.

Vuur-cuppen

Vuur-cuppen is een eeuwenoude behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde om blokkades op te heffen en/of pathogene factoren te verwijderen uit de meridianen (energiebanen).

Cellulite-behandeling met vuur-cuppen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam varius nisi eu feugiat placerat. Maecenas at eros pretium purus facilisis porttitor eu sed lacus. Aliquam cursus, arcu id viverra finibus, metus est convallis odio, id fringilla dui est ac tellus. Ut quis tellus a mi sagittis dapibus. Nulla vestibulum, sem eu suscipit sodales, diam libero lobortis nisi, id feugiat nibh ex vel turpis.